Denti žuvačky

Xylitolové žuvačky Denti obsahujú 100%- ný Xylitol

A.

Čo je to xylitol?

Xylitol je prirodzené sladidlo, ktoré svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI), pomáha udržiavať nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Vďaka  svojmu GI s hodnotou 7 pomáha udržiavať normálnu hladinu glukózy, na rozdiel od obyčajného cukru, ktorý má hodnotu GI 68.

B.

Na ochranu zubov

Zubný kaz je výsledkom činnosti baktérií na povrchu zubov. Repný cukor, ktorý každodenne konzumujeme, dáva týmto baktériám energiu. V dôsledku toho sa neustále rozmnožujú a poškodzujú zubnú sklovinu. Baktérie nedokážu stráviť Xylitol a tak vďaka tomu nevzniká kyslé Ph v ústach, čo zamedzuje tvorbe zubného kazu.

C.

Pri diéte a cukrovke

Zatiaľ čo k dobrému zdraviu prispieva mnoho faktorov, xylitol môže hrať kľúčovú úlohu pri pomoci s cukrovkou a nadváhou – a znížiť riziko srdcových chorôb, zlyhania obličiek, infarktu, periférnej neuropatie a smrti. Xylitol je ideálne sladidlo pre diabetikov, pretože jeho glykemický index (GI) je podstatne nižší v porovnaní s GI cukrózy (cukru) a taktiež ideálne sladidlo pre ľudí, čo sa snažia zhodiť pár kíl. Xylitol má pri rovnakej sladivosti o 40% menej kalórií ako repný cukor.

Obsahujú

100%- ný Xylitol

Xylitolové žuvačky Denti

Neobsahujú

aditívne sladidlá

žiadne aditívne sladidlá t.j. sú bez sorbitolu či manitolu.

Xylitol

predstavuje

až dve tretiny obsahu žuvačky. Zvyšok tvorí samotná žuvačková báza.

Žuvačky Denti

Dostupné v širokej škále príchutí

: škorica, pepermint, citrus, brusnica.

 

Čistý xylitol je biely kryštalický prášok s výzorom, chuťou a sladivosťou ako cukor.  Je známy aj pod názvom „brezový cukor“. Má pozitívny vplyv na tráviace procesy v organizme. A pretože má o 40% menej kalórií ako cukor, uľahčuje znižovanie telesnej hmotnosti. Xylitol sa priemyselne vyrába z kukuričných klasov a dreva.

Xylitol sa prirodzene  vyskytuje v takmer všetkých druhoch ovocia a zeleniny. Priemerný dospelý človek denne skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny. Ďalej sa xylitol využíva v produktoch zdravej výživy. Môžeme ho nájsť v podobe žuvačiek, cukríkov, sprejoch a v zubných pastách.

Ako a kedy bol objavený?

Xylitol je vo vede známy už 115 rokov.  Za objaviteľov sa nezávisle na sebe pokladajú Emil HermanFisher a Rudolf Stahel v Nemecku a vo Francúzsku M.G. Bertran.  Xylitol bol ako alternatívne sladidlo  vynájdené počas II.svetovej vojny z dôvodu nedostatku cukru. Po skončení vojny prestal byť nedostatok cukru a záujem o xylitol prudko klesol. Dôvodom boli aj vysoké náklady na jeho výrobu. Začiatkom 60-tych rokov, vďaka objaveniu mnohých pozitívnych využití vlastností xylitolu, záujem oň vzrástol.Prvé xylitolové žuvačky boli vyrobené vo Fínsku a neskôr v USA v roku 1975.

Kde  všade sa xylitol využíva? 

Xylitol sa v potravinách používa od roku 1960 a v USA je schválený ako potravinový doplnok pre diétne výrobky v neobmedzenom množstve. Veľkou výhodou je, že sa môže bezpečne konzumovať pri cukrovke a hypoglykémii.